04.06.2020 Komentari: 1

Iskustva sa prevozom pacijenata iz inostranstva

Bolest člana porodice ili drage osobe je uvek stresan događaj u životu svakog pojedinca. Obaveze i svakodnevni život se prilagođavaju bolesnoj osobi, a svi pokušavaju da se adaptiraju na novonastalu situaciju. Pored brojnih problema koji se javljaju u nezi bolesnika, potraga za mogućim izlečenjem često vodi i van granica matične zemlje, u kojoj to nije moguće.

Bolestan čovek ima samo jednu želju, a to je ozdravljenje. Kako bi ozdravio prevaliće hiljade kilometara, ali postavlja se pitanje kako sigurno i brzo stići do željene destinacije? Ukoliko je zdravstveno stanje bolesnika nestabilno pitanje prevoza je naročito bitno. Prevoz pacijenata Impuls je rešenje u situacijama kada Vam je potreban prevoz bolesnika, bilo u inostranstvo, bilo u unutar granica naše zemlje.

 

Prevoz u ličnoj režiji nije bezbedno rešenje


Naravno, uvek postoji opcija da neko od članova porodice, ko je dobar i iskusan vozač, odveze bolesnika u inostranstvo. U ovakvim slučajevima se to ne preporučuje. Bolest člana porodice stavlja celu porodicu u stanje zabrinutosti, stresa i anksioznosti. Ova osećanja nisu dobri saputnici u vožnji. Mogu Vas učiniti nepažljivim, nedovoljno koncentrisanim na put. Na taj način možete ugroziti i svoj život, i život bolesnika kojeg vozite, kao i živote svih učesnika u saobraćaju.


Svaki vlasnik automobila je ponosan na svog četvorotočkaša, ali razmislite da li je putnički automobil pravo rešenje za prevoz bolesnika? Ukoliko je bolesnik nepokretan ili slabo pokretan, na zadnjem sedištu putničkog auta neće imati komoditet, naročito ukoliko vožnja dugo traje. Prevoz nepokretnih lica zahteva ležeći položaj, a to je u običnom automobilu neizvodljivo.


Često prevoz bolesnika iziskuje i prisustvo medicinskog osoblja, koje nadzire njegovo zdravstveno stanje. Putnički automobili su ograničeni brojem mesta za sedenje i nisu rešenje za ovakve slučajeve.

 

Šta je sanitetski prevoz?


U slučajevima kada je potrebno transportovati bolesnu ili nepokretnu osobu, u inostranstvo ili na udaljenu destinaciju, sanitetski prevoz je najbolja opcija.


Sanitetski prevoz je specijalno vozilo koje je dizajnirano za transport bolesnika. Bolesnik može biti transportovan u sedećem ili ležećem položaju. Sanitetski prevoz sadrži medicinsku opremu i priključke koji su potrebni za njen rad – medicinska nosila, boce sa kiseonikom, stalke za infuziju, kao i strujne priključke koji su neophodni za rad medicinske opreme. Ukoliko stanje bolesnika to zahteva, unutar sanitetskog prevoza se mogu stvoriti maltene iste okolnosti za boravak kao i u bolničkoj sobi.


Pored mesta koji je predviđeno za bolesnika, prevoz pacijenata Impuls ima mesta za pratnju i medicinsko osoblje. Sedišta za pratnju su okrenuta ka bolesniku, tako da je uvek u vidnom polju lica koja ga prate.


Prevoz pacijenata Impuls ima i signalizaciju, što može biti olakšavajuća okolnost ako putujete u inostranstvo, jer gužve na granicama znaju da budu kilometarske. U takvim slučajevima vozila sa istaknutom svetlosnom i zvučnom signalizacijom imaju prvenstvo prolaza.


Osoblje sanitetskog prevoza čine iskusni i vešti vozači, koji će Vas i Vaše najmilije najkraćim putem, brzo i sigurno dovesti na željeno odredište. Za put u inostranstvo biće angažovana dva vozača, kako bi se vozilo kretalo neprekidno i dovezlo Vas u što kraćem roku na traženu destinaciju.

 

Koju je dokumentaciju potrebno pripremiti za put na lečenje u inostranstvu?


Lečenje koje se odvija u inostranstvu zahteva da se dobro pripremite pred put, jer ukoliko zaboravite neki bitan dokument, povratak nije ni brza, ni jednostavna mogućnost. Savetujemo Vam da pripremite sledeću dokumentaciju:

 

  • Svu zdravstvenu dokumentaciju bolesnika koji ide na lečenje.
  • Važeći pasoš bolesnika i svih lica koja putuju kao pratnja.

 

Sve što Vam je doktor savetovao da ponesete na put, bilo da su u pitanju medikamenti ili druge potrepštine, ispoštujte u potpunosti. Ako je zdravstveno stanje bolesnika nestabilno, poželjno je da zbog mogućih komplikacija na put povedete iskusnog medicinskog radnika. Troškovi prevoza medicinske pratnje ili porodice u sanitetskom prevozu se uglavnom ne naplaćuju dodatno, već su uračunati u dogovorenu cenu vožnje.

 

Sanitetski prevoz nije isto što i hitna pomoć


Mnogi izjednačavaju sanitetska vozila sa vozilima hitne pomoći, međutim, bitno je napomenuti razlike. Angažovanjem sanitetskog prevoza unajmljujete profesionalnog vozača i specijalizovano vozilo koje će olakšati trasport Vašeg bolesnika. Uz sanitetski prevoz ne dobija se usluga pratnje medicinske sestre. Ako zdravstveno stanje pacijenta zahteva nadzor medicinske sestre, potrebno ju je angažovati ili Vam prevoz pacijenata Impuls može predložiti medicinsko osoblje sa kojima su ostvarili odličnu saradnju.


Put u inostranstvo može da potraje i desetine sati, a ako je bolesnika potrebno hraniti, davati mu lekove ili menjati pelene, preporučuje se angažovanje medicinskog osoblja.


Sanitetski prevozi koji se dugi niz godina bave transportom pacijenata biće olakšavajuća okolnost u teškoj životnoj situaciji, kakva je bolest bliske osobe ili člana porodice. Sanitetski prevoz je pouzdan, siguran, bezbedan, brz i jednostavan način da trasportujete bolesnu osobu, a da pritom ne narušite dodatno njeno zdravlje, komfor ili dostojanstvo. U komplikovanim životnim okolnostima dozvolite profesionalcima da Vam pomognu i preuzmu deo Vašeg tereta i brige. To će Vam dozvoliti da budete na raspolaganju osobi kojoj je to najpotrebnije – pozitivni i ohrabrujući.

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. T

    Tamara Jovanović

    Odgovori

    30.07.2020 13:48

    Poštovanje,
    Želela sam da Vas kontaktiram, ali Vam sajt ima grešku i ne dozvoljava, te bih Vas zamolila da mi se javite na mejl ili da svoj prosledite.
    Pozdrav,
    Tamara

Ostavi komentar