24.04.2018 Komentari: 0

Implantološke dentalne nadoknade i iskustva pacijenata

Otkrijte koje su to prednosti implantata i šta kažu pacijenti nakon ugradnje implantata. Pročitajte odgovore na najčešća pitanja o zubnim implantima i ugradnji zubnih implantata.

Grana stomatologije koja se primarno bavi nadoknadom jednog ili više izgubljenih zuba naziva se oralna implantologija. Njena osnovna karakteristika je multidisciplinarnost. Ugradnja zuba kao krajnji rezultat ima integrisan implant u viličnu kost. Sa razvojem tehnologije i otkrivanjem novih materijala stvoreni su titanijumski implanti čija je osnovna karakteristika biokompatibilnost. Sama priroda materijala od kog su sačinjeni dovodi do skoro stopostotne integracije, te je odbacivanje od strane organizma svedeno na minimum. U dosadašnjoj kliničkoj praksi kao najbolji „nosači“ krunica, mostova i proteza pokazali su se implanti zuba, iskustva pacijentata idu u prilog tome.

 

Prednosti implantata iz ugla stomatologa

 

Lista prednosti koju implanti zuba mogu da obezbede je poduža. Stomatolozi u prvi plan ističu sledeće prednosti:

 

  1. Ugradnja zuba zaustavlja dalje „propadanje“ viličnih kosti koje nastaje usled dentalnih gubitaka. „Trošenjem“ kostiju vilice lice gubi svoju konturu.
  2. Vreme trajanja intervencije i biokompatibilnost. Oralna implantologija poznaje veliki broj različitih tehnika, neke od njih pacijentima omogućuju da nakon 72 sata dobiju nove i funkcionalne zube. Glavna odlika zubnog impantata je biokompatibilnost materijala od kog je sačinjen što znači da ne izaziva alergijske reakcije.
  3. Cena implanta štedi novac. Nakon uspešno integracije i rehabilitacije pacijent dobija dugoročno rešen problem koji ne iziskuje dodatne finasijske izdatke, kao što je to slučaj kod mostova, proteza i navlaka.
  4. Prvi zubni implantat ugrađen je 1965. godine. Razvoj oralne implantologije je do danas prošao mnoge faze, značajno uznapredovao i uključio „modernizaciju terapije protiv bola.“ Ugradnja zuba postala je rutinska intervencija, koja se obavlja u lokalnoj anesteziji.
  5. Trajno estetsko i funkcionalno rešenje. Implanti zuba svoj oslonac i stabilnost nalaze u viličnoj kosti za koju srastaju. To pacijentu obezbeđuje funkcionalnost, koju može da iskaže kroz govor, estetiku i konzumiranje svih vrsta namirnica. 

 

Prednosti implantata iz ugla pacijenata


Loša iskustva u traganju za najboljim rešenjem i nadoknadom zuba učinili su da se „strah uvuče u kosti“ pa je odlazak stomatologu u većini slučajeva propraćen stresom i bojazni da će se javiti bol. Sa stanovišta pacijenata prednosti ugradnje zuba su:

 

  1. Potpuno prirodan izgled – „usahli obrazi i usne“ dobijaju svoju punoću, dok blistavi osmeh vraća poljuljano samopouzdanje. Ne posotji razlika u izgledu između implanta i prirodnog zuba.
  2. Bezbolna intervencija. Pored estetskog momenta i finansija pacijente najviše brine strah od bola. Primena lokalne anestezije pacijentima omogućuje komfor.
  3. Ekonomski faktor. Cena implanta je pristupačna, posebno ako se uzme u obzir da je reč o dugotrajnom rešenju, koje ne zahteva ulaganje dodatnih novčanih sredstava i intervencije.
  4. Jednostavno održavanje oralne higijene. Može se reći da treću denticiju (nicanje) predstavljaju implanti zuba, iksustva pokazuju da pacijenti nove zube doživljavaju kao treću šansu da promene svoje loše navike i krenu sa jasno propisanom oralnom higijenom.
  5. Funkcionalnost – strepnja da će mobilna proteza ispasti, da će most vremenom ošteti zube koji su njegovi nosioci i slični problemi sada su prošlost. Pored toga što su implantati zuba čvrsti i stabilni, pacijent ima potpunu slobodu da jede bilo koju vrstu hrane.

 

Cena implanta je individualna


S obzirom da je reč o multidisciplinarnoj grani stomatologije to znači da je u sam tim ugradnje implantata uključen veliki broj različitih usko specijalizovanih stručnjaka. Svakom pacijentu se pristupa indiviualno jer svaki od njih dolazi sa sebi svojstvenom problematikom. Cena se formira u zavisnosti od želja i mogućnosti pacijenta, uz dogovor i saglasnost stručnjaka.


Ko (ne)bi mogao da ugradi zubne implantate?


Oboleli od sistemskih bolesti, posebno onih koje pogađaju kosti i koštano tkivo spadaju u red kontraidikovanih, alkoholičari i strastveni pušači takođe. Postoje i predrasude da stariji pacijenti ne mogu pristupiti intervenciji. U većini slučajeva uzrok treba potražiti u nedovoljnoj visini i širini vilične kosti. Ovaj problem se lako rešava ugradnjom veštačke kosti, sam proces je bezbolan i ne traje dugo.


Iskustva zadovoljnih pacijenata


Mira Jovanović (Beograd) – Rano sam ostala bez velikog broja zuba. Dvadesetak godina sam tragala za rešenjem. Nisu me ubedile preporuke, već praktična rešenja tj. implanti zuba, iskustva koje sam čula i imala prilike da vidim kako sve to izgleda. Sva moja očekivanja su ispunjena. Hvala Ihdedental timu!


Nikola Petrović (Cirih) – Živim u inostranstvu. Ovde se velika pažnja posvećuje zdravlju i izgledu. Odlučio sam da odmor provedem u Beogradu i rešim se mobilne proteze. Ihdedental primenjuje svetske standarde, dok je cena implanta značajno niža. Za tri dana je sve bilo gotovo, tako da imam vremena i da uživam.


Ana Milojević (Smederevo) – Ugradnja zuba me plašila. Navukla sam strah od zubara jer sam trpela užasne bolove. Činilo se da se rešenju ne nazire kraj. Intervencija samo deluje strašno, ali ne boli. Ihdedental mi je vratio samopouzdanje i osmeh. Hvala!


Ukoliko želite da saznate više o iskustvima zadovoljnih pacijenata, vremenu i tehnikama ugradnje implantata posetite zvaničan sajt kompanije Ihdedental Serbia.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar