19.02.2019 Komentari: 0

Estetski zahvati - koje su prednosti i mane

Živimo u vreme kada naš fizički izgled može da bude produkt našeg izbora. Nutricionizam se razvio toliko da dijete više ne moraju da predstavljaju izgladnjivanje a teretane su pristupačne i imamo ih na svakom ćošku. I industrija lepote razvila se do te mere da gotovo da možemo da zaustavimo vidljive znakove starenja. Kao što možemo da odaberemo boju kose, možemo i da menjamo urođene karakteristike, poput oblika nosa. Svake godine milioni ljudi širom sveta odlučuju da se podvrgnu nekoj vrsti estetskog zahvata. 

Dometi estetskih zahvata


Estetska hirurgija i zahvati prošli su dug put od devedesetih, kada su posmatrani samo kao “silikon” u oblinama poznatih glumica, do danas, kada nam se otvara mogućnost bezopasnog i bezbolnog usavršavanja celokupnog fizičkog izgleda. Od implanata i korekcija telesnih karakteristika, preko uklanjanja bora i mladeža, do izmena karakteristika lica, estetski zahvati zahvataju širok dijapazon usluga.

 

Prednosti estetskih zahvata

 

Nove tehnologije u estetskim zahvatima

 

Nekada je estetska hirurgija podrazumevala duge i agresivne zahvate, sa još dužim procesom oporavka. Danas se primenjuju najnovije i najpreciznije tehnologije, kako ovakve operacije ne bi bile previše dugotrajne, bolne, i kako bi se minimalizovala njihova invazivnost. Raste broj klinika koje primenjuju nanotehnologiju i radiotalasnu hirurgiju, kako u svetu, tako i kod nas. Pojedine privatne klinike u Beogradu radiotalasnu hirurgiju primenjuju u svakodnevnoj praksi i nude i usluge poput odstranjivanja ožiljaka od akni ili uklanjanja tetovaža.

 

 

Pozitivan uticaj na samopouzdanje

 

Estetska hirurgija i zahvati ove vrste pospešuju samopouzdanje kod pojedinaca koji im se podvrgnu. Oni omogućavaju da sami sebi konstruišemo fizički izgled, rešimo se nedostataka koji nas mentalno opterećuju i utiču na to kako nas drugi doživljavaju. Često su naši fizički nedostaci ono što nas koči u namerama da budemo više otvoreni prema ljudima, i to se odražava i na naš privatni i na poslovni život. Odstranjivanje tih nedostataka može nas ohrabriti da smelije i otvorenije pristupamo ljudima i različitim situacijama.

Zahvati u industriji lepote ne omogućavaju samo izmenu fizičkog izgleda, već i zdravstvene i estetske korekcije nekih urođenih ili stečenih nedostataka poput mladeža ili akni. Benefiti estetskih zahvata često su i zdravstveni - podizanje kapaka može poboljšati vid pojedinaca kojima smeta višak kože na očima, a smanjenje grudi može smanjiti bol u leđima pojedinim ženama.

 

Mane estetskih zahvata

 

Nepromišljenost i kajanje

 

Opterećeni nedostižnim idealima lepote sa društvenih mreža i modnih magazina, česti su slučajevi da odluku o estetskim zahvatima donosimo bez prethodnog promišljanja i zbog niskog samopouzdanja. Odluka o izmeni fizičkog izgleda operativnim ili neinvazivnim putem koja nije dovoljno dugo promišljana, često može biti dovedena u pitanje tek onda kada je zahvat preduzet.

Važno je estetskim korekcijama pristupiti i sa svešću da su ovo skupi zahvati, koji često nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, te predstavljaju ozbiljan udar na budžet i važno je unapred ih isplanirati. Takođe, proces oporavka od hirurških zahvata ove vrste može biti dugotrajan i iziskivati da pacijent neko vreme odsustvuje sa posla.

Sa druge strane, pacijenti često mogu imati nerealna očekivanja od rezultata kozmetičkih zahvata, što dovodi do sigurnog razočarenja.


Potencijalni rizici


Mnogi estetskim zahvatima pristupaju zbog trendova, a rastuće tržište ovih usluga često nudi jeftinije i manje profesionalne opcije koje mogu davati diskutabilne rezultate, pa čak i ugroziti zdravlje i bezbednost pacijenata. Jako je važno, pre odlučivanja da se uputimo u neku kliniku, saznati sve o njoj i biti siguran da se prepuštamo rukama pouzdanih profesionalaca. Mnogi zahvati ovog tipa mogu ostavljati trajne ožiljke na telu, ili čak i oštetiti nerve i mišiće. Loše izvedeni zahvati mogu dovesti i do infekcija.

Industrija estetskih zahvata moćna je i rastuća industrija koja nam otvara bezbroj mogućnosti i izbora. Sjajno je živeti u eposi kada možemo da utičemo na sve sopstvene fizičke karakteristike. Ipak, od krucijalne je važnosti shvatiti estetske zahvate ozbiljno i pristupati izmenama našeg lica i tela odgovorno i promišljeno.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar